Specialisaties

 

Routine gynaecologie, menopauze, uitstrijkje

Gynaecolocgie

U kan bij mij terecht voor :
– een routine gynaecologische controle.
Deze omvat een uitstrijkje volgens het standaard terugbetalingsschema en een volledig nazicht met aanvullende echografie. Een bijhorende mammografie vindt plaats in het UZ Brussel of te Dilbeek op de dienst radiologie wanneer nodig.

– het bespreken van anticonceptie.

Menopauze: zo nodig in samenwerking met de menopauzeconsulente van het UZ Brussel.

– Wanneer u komt voor het afnemen van een uitstrijkje van de baarmoederhals, dan gebeurt dit best buiten de menstruatie.

– Wanneer u komt voor de plaatsing van een spiraaltje, dan gebeurt dit best tijdens de menstruatie. U brengt uw spiraal mee en neemt best een pijnstiller 30 minuten voor uw afspraak.

Verloskunde

Gynaecoologie

U kan bij mij terecht voor het opvolgen van uw zwangerschap.
Consultaties vinden plaats in Affligem, Dilbeek of UZ Jette.
Prenatale echografie op 12 – 20 en 32 weken gebeurt standaard in het UZ Brussel.
In de praktijk te Affligem kan u eveneens terecht voor 3D-prenatale echografie.

De bevalling vindt plaats in het UZ Brussel.

Ook wanneer u zwanger wenst te worden, is het best om even op preconceptioneel consult te komen. Er zal u advies worden gegeven omtrent het opstarten van foliumzuur en/of zwangerschapsvitamines, er wordt U uitgelegd waarop U attentie moet doen. Er zal ook een bijkomend bloedonderzoek worden gepland om antistoffen en vaccinatiestatus na te kijken.

Zwangerschapsopvolging en bevalling gebeurt steeds in samenwerking en nauw overleg met de dienst prenatale geneeskunde van het UZ Brussel.

Bij dringende problemen tijdens uw zwangerschap, neemt U het best contact op met de verloskamer: 02477 77 24.


Hysteroscopie

Hysteroscopie is de inspectie van de baarmoederholte met behulp van een speciale camera. De hysteroscoop wordt via de schede en baarmoedermond de baarmoederholte ingebracht. Omdat de wanden van de baarmoederholte normaliter tegen elkaar aanliggen, moet er vloeistof in de holte gebracht worden om de holte te inspecteren.

Typen afwijkingen die hysteroscopisch behandeld of gezien kunnen worden:
· Aangeboren baarmoederholte afwijkingen · Vleesboom (myoom) · Poliep · Postmenopauzaal bloedverlies met echografisch dik endometrium · Verklevingen (syndroom van Asherman) · verwijderen van spiraal waarbij de draadjes niet meer zichtbaar zijn of te kort zijn afgeknipt

Het onderzoek vindt plaats in het UZ Brussel op dinsdagochtend. Het onderzoek gebeurt best vlak na het stoppen van de menstruatie. Indien u contraceptie gebruikt, is het tijdstip van onderzoek van minder belang. Dit onderzoek vindt plaats op aanvraag van uw arts.

U kan een afspraak nemen via het secretariaat gynaecologie van het UZ Brussel op 02477 60 20.


Vulvaproblematiek

Gynaecoologie

Aandoeningen van de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw (de buitenste en binnenste schaamlippen en de clitoris) of klachten ter hoogte van de vagina of vulva kunnen op elke leeftijd voorkomen. Ze zijn vaak moeilijk bespreekbaar.

Deze gespecialiseerde raadpleging gaat door in het UZ Brussel op dinsdagnamiddag. U kan hiervoor een afspraak nemen via het e-secretariaat gynaecologie: 02477 60 20

De meest voorkomende klachten zijn:
· Jeuk
· Pijn
· Branderigheid
· Irritatie
· Droogheid
· Onaangename afscheiding
· Plekjes
· Zwelling aan de vagina of vulva

Een overzicht van de oorzaken:
Infecties: De meest voorkomende infectie aan de vulva is een schimmelinfectie. Daarnaast bestaan er bacteriële of virale infecties zoals de herpes simplex en de genitale wratten. De genitale wratjes worden vaak behandeld op de colposcopieraadpleging.
Contacteczeem: Contacteczeem wordt veroorzaakt door irritatie van de huid. Die wordt gekenmerkt door roodheid en/of jeuk van de vulva. Irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms. Bij chronisch krabben kunnen de klachten blijven bestaan. De oorzakelijke factor dient dan ook te worden verwijderd alvorens de klachten zullen verdwijnen
Vulvodynie: Dit betekent letterlijk: pijn aan de vulva. Vaak is dit een chronische aandoening. Het gaat om een branderig gevoel, jeuk, irritatie en/of pijn. Soms zijn er ook huidafwijkingen. De aandoening kan op de gehele vulva bestaan maar ook op een klein gedeelte. Pijn is de belangrijkste klacht, waardoor gemeenschap zeer pijnlijk tot onmogelijk is. Vaak is er een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Als de klachten al langere tijd bestaan, kan behandeling moeilijk zijn.
Lichen sclerosus: Bij lichen sclerosus wordt de huid van de vulva wit, glanzend en soms ook dik en stugger. Delen van de vulva, zoals de binnenste schaamlippen, kunnen samengroeien, kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit kan voorkomen op de gehele vulva en rondom de anus; in de schede komt het niet voor. Meestal is jeuk de belangrijkste klacht. Gemeenschap kan pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. De oorzaak is niet bekend. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en is niet besmettelijk. De afwijking kan bij een kleine groep vrouwen op de lange duur samengaan met huidkanker. Het is dus nodig dat u onder controle blijft.

Oncologie

Wanneer u de diagnose krijgt van kanker, wordt u multidisciplinair behandeld. In samenwerking met de dienst gynaecologie, radiotherapie en oncologie van het UZ Brussel.

____________________